LinkWithin

Pengikut

Jana Wang $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ Jana Wang

Ex4 to Mq4 services system Your Internet Cash Generator

Selasa, Jun 08, 2010

Ke Mana Arah Khairy Jamaluddin?

KUALA LUMPUR : Dewan PEMUDA PAS Pusat (DPPP) merasakan yang PEMUDA Umno sememangnya perlu mempunyai sikap iri hati terhadap parti komponen Barisan Nasional (BN) yang lain setelah pembentukkan kabinet Kerajaan Malaysia yang baru diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (PM) yang sekali lagi menyaksikan ketua mereka iaitu Khairy Jamaludin (KJ) yang juga merupakan MP Rembau tidak disenaraikan dalam barisan kabinet yang dibentuk.

"Walaupun penafian demi penafian dibuat kononnya yang mereka sedikit pun tidak terkilan malah menyifatkan ini sebagai propaganda pihak pembangkang seperti yang terbaru, komen daripada Naib Ketua mereka, Datuk Razali Ibrahim yang mengatakan ini adalah tindakan mereka yang tidak matang dan cuba memutar belitkan isu.

"Akan tetapi apabila melihat rayuan kepada PM yang datangnya daripada PEMUDA Umno negeri-negeri seolah-olah tanda mereka sendiri tidak percaya yang ketua mereka disisihkan oleh PM," Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat(DPPP), Azman Shapawi Abdul Rani kepada erapakatan.com.

Beliau berkata, ketua pemuda Umno Selangor, Suhaimi Mohd Ghazali mengingatkan PM supaya tidak sentiasa melupakan KJ.

Ada yang berpendapat bahawa KJ setidak-tidaknya harus dilantik menjadi timbalan menteri sepertimana naib ketuanya.

"Dalam tradisi Umno, ketua pemudanya sentiasa diberikan jawatan di dalam kabinet antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan PM sendiri.

"Jadi jelaslah ada sesuatu yang tidak kena apabila KJ tidak dilantik menjadi menteri walaupun menang dalam Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu dan menang dalam pemilihan Pemuda Umno yang lepas," kata beliau lagi.

Persoalannya, mengapa KJ diketepikan oleh PM sementara Datuk Mukhriz Mahathir dilantik menjadi Timbalan Menteri Jabatan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sedangkan beliau kalah dalam pemilihan yang lepas.

Mungkinkah KJ dilihat sebagai ‘liability’ kepada Umno itu sendiri? Apakah KJ tidak layak dimata PM? Cukupkah sekadar meletakkan KJ di parlimen tanpa ada ‘portfolio’ yang lain sehinggakan beliau mempunyai banyak masa untuk menyertai latihan Askar Wataniah selama sebulan?

Azman yang mewakili DPPP mengharapkan agar Pemuda Umno tegas dan lantang dalam memperjuangkan hak ketua mereka dalam kerajaan PM sekarang agar Pemuda Umno terus dapat dilihat ‘relevan’ dengan suasana politik semasa.

Azman berkata, jika tidak dibimbangi suatu masa nanti Pemuda Umno akan dianggap sebagai salah satu sayap parti yang hanya digunakan untuk pilihanraya sahaja.

Peranan mereka tidak lebih daripada itu kerana jika dilihat senario sekarang jelas memihak kepada parti komponen BN yang lain demi untuk memancing undi kaum lain.

"Jadi apa peranan PEMUDA UMNO jika ketua mereka sendiri di’tukun’kan oleh PM?" soal Azman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

dari mana demer

visitor